Fernando i Verni, Graffiters de luxe a Es Liceu

 Entrevistam als dos grafitters que participaren a la Setmana cultural del 30 aniversari d'Es Liceu

 


 

  • Quina és l'essència del graffiti? Com vas arribar a ell?

Verni- Crec que ha de ser transgressor, tenir un missatge, estar obert al públic gratuïtament… El que jo pint no cumpleix la majoría d’aquestes normes, però per a mi és graffiti.

De petit dibuixava personatges d’estil còmic, i quan vaig començar ESO, vaig veure per Palma alguns graffits de cares ràpids.. i m’encantaven. I a partir d’allà vaig anar intentant fer personatges amb estil de graffiti, amb postures exagerades, cares rares…

  • Quines influències has rebut per formar el teu estil personal?

Fernando- Amb els meus primers contactes amb aquest món, tant amb esbossos a llàpiç com al mur, sempre intentava imitar altres graffitis que veia a torrents, carreteres etc, que em cridaven l’atenció. Però al llarg dels anys i donant-me compte de les meves preferències en quant a estils, poc a poc vaig anar formant i millorant l’estil que tenc ara.

Verni- Bé, no tenc cap estil personal, estic intentant trobar-ho, però jo diría que les influències que he rebut , és tot el que he anat veient de petit des de que mirava Doraemon fins ara, que el que m’agrada són els personatges de graffiti.

  • Com definiries el teu estil dins del grafitti?

Verni- Abans feia un estil més senzill i crec que era més fácil d’entendre per la gent i agradava més. Ara diria que són personatges subrealistes, una mica cubistes, diver-tits ;) no sé...

Per ara estic fent proves per aconseguir l’ estil que m’agrada, i pensava que seria més fàcil.     

  • El grafitti està vist com a art per la societat?

Verni- Uff, la majoría de la gent, almenys aquí a Mallorca, si sent “graffiti” li ve al cap una paret embrutada amb firmes... Perquè és el graffiti que veuen cada dia, el graffiti il·legal, fet de la manera més ràpida possible…

Pero cada cop més s’esta veient que el graffiti no es tan sols això. Hi ha graffitis que són obres d’art indiscutibles, però no solen estar tan a la vista com les altres.

La paraula graffiti significa art i vandalisme, no es pot generalitzar, cada graffiti és un cas diferent.

Fernando- Jo crec que la gent també té aquesta mala imatge del graffiti per culpa dels mitjans de comunicació.

El problema es que dins ciutat no pots fer un graffiti molt elaborat, perquè la gent crida a la policia, et multen i et requisen el material. I per això dins ciutat has de pintar ràpidament. Però si s’aconseguís fer aquests graffitis sense presses, hi hauria vertaderes obres d’art que enriquirien l’entorn urbà i la gent disfrutaria veient-les.

  • Què aconsellaries, grafitti en solitud, en parella o en equip?

Verni- En solitud és com menys m’agrada pintar, encara que es més pràctic.

En equip està bé. m’ agrada pintar tranquil, encara que sigui de forma il·legal.

  • A part del graffiti t’agrada alguna altra modalitat de pintura?

Verni- Sí, però el graffiti em surt més de dintre, i no crec que sigui perquè sóc jove o per moda.

Per a mi el millor art és la música. Amb la pintura es poden fer coses espectaculars, però fins ara no ha superat la natura ( des dels colors d’una serp a la forma d’una roca, un coral, un felí, un planeta o una aurora boreal…)  La música si que supera la natura, els ocells i les ones sonen bé, però no tant com la teva cançó preferida… 

  • En quin lloc del món hi ha més afició al graffiti?

Fernando- Sobretot a Nova York, especialment al barri del Bronx que és on va començar el graffiti, és on hi podem trobar més afició. Pero també a Europa hi ha un bon nivell de graffiti i una gran afició als seus països i a les grans ciutats d’aquests és on hi ha una major participació.

Verni- Tots els meus preferits estan a Espanya, sobretot a Barcelona.
Diria que Europa i Estats Units és on més pinten, pero no tenc gaire cultura sobre el graffiti.

  • Destacaries algun autor?

Verni- Entre molts, Aryz, és molt jove i normalment l'obra de cada graffiter es mesura entre quantitat o qualitat, i aquest romp la balança. Jamie Hewlett no pinta graffiti, però si ho fés també el destacaría. Tots dos són molt famosos.


Com valores la teva experiència com a “mestre” de graffiti, durant l'actual setmana cultural d'Es Liceu?

Verni- Tenia ganes feia temps de pintar a Es Liceu, i deixar-hi una marca.

 

Molts al·lots han pogut veure com és el procés i alguns hi han participat.

 

He vist que als més petits els hi costa més entendre i que els agradi un personatge molt distorsionat, i sobretot que a la gent li costa entendre com es possible estar dret davant una paret tantes hores...


Per part meva vendria cada setmana cultural… M’ han tractat molt bé, i aixo que els 2 o 3 darrers anys que estodiava a Es  Liceu era un alumne un poc insoportable…

 

M’ agradaría saludar als profesors que conec i no he tengut temps de xerrar amb ells!